Läsning

Jag läste inte mycket böcker när jag var liten. Nu som vuxen läser jag en del, vissa perioder mycket andra mer sporadiskt. Nu kan du följa mina lästips här.

Jag började läsa när jag reste mycket till tävlingar. Jag minns hur jag släpade med mig minst 3 kg extra handbagage till flera tävlingar… ja, alltså Sagan om ringen-trilogin. Den låg i i min racketbag flera månader, och det är fortfarande en av mina största läsupplevelser. En serie som jag fastnade för och följde slaviskt var Wallander-serien. Det är något visst med att känna igen sig i miljön som böckerna utspelar sig i.

En annan stor läsupplevelse är när mina kära moder, med tårar på kinderna, läste Jean Paul Reads Alive (Vi lever) för mig när jag var dryga 10 år. Det var starkt, jag minns hur vi pratade om att de var tvungna att skära tunna slamsor från de döda kropparna och lägga ut i solen för att de skulle tina och gå att äta och jag minns hur de i desperat hunger tryckte i sig hela tandkrämstubar när de hittade dem i ett handbagage.

Jag har en arbetskamrat som tipsar mig om mycket bra böcker, han har börjat jobba upp en recensionssida för sin läsning och jag tänkte att jag också skulle börja skriva en notis för de böcker jag läser.

Mina bästa boktips till dig

1. Shantaram  (Gregory David Roberts)
En mäktig berättelse om undre världen i Bombay. Dryga 900 sidors fängslande läsning. Något långsam att komma in i men fortsätt att läsa, den är värd det!

2. Kamelklubben-serien (David Baldacci)
Fantastiskt bra skrivna böcker om en fyra underbara karaktärer som vigt sina liv åt att söka sanningen i Washingtons hemligaste organisationer och myndigheter.

3. Sagan om ringen (J.R.R. Tolkien)
Jag är inte en fantasifan, och jag vet inte heller om denna bok gälls som fantasi. Men den är sagolik! Underbar miljö och fängslande story

4. Röde orm (Frans G Bengtsson)
Historien om den rödhåriga vikingens bravader är legendariska. läs!

5. Long John Silver (Björn Larsson)
Jag har också läst “Den keltiska ringen” av Björn Larsson och det är mycket seglingsnostalgi i hans böcker. Jag är ingen seglingsfantast men jag kan ändå lätt fastna för passionen till haven som beskrivs i hans böcker. Long John Silver är en typ av biografi och fördjupning av karaktären Long John Silver från Skattkammarön. Den beskriver sjörövarlivet, myterier och fruktansvärda slaveriresor över Atlanten.

6. Ondskan (Jan Guillou)
Jan Guillous självbiografiska bok från tidigt 80-tal. En makalöst bra bok som jag läste tidigt, långt innan den filmatiserades med Andreas Wilson i rollen som Erik Ponti. När jag ändå är inne på Guillou så vill jag passa på att tipsa om Madame Terror, den första boken i uppföljarserien om Hamilton. Läs även nästkommande Men inte om det gäller din dotter. Jag gillar även många av böckerna i serien, kanske allra mest den sista innan uppehållet – En medborgare höjd över varje misstanke.

Det får vara allt så här långt jag fyller kanske på listan efter hand.

//Rasmus
wengbergare.wordpress.com

KONTAKT
twitter: @rasmuswengberg
Facebook: Rasmus Wengberg
Instagram: rasmuswengberg
E-post: rasmus(a)wengberg.se

One thought on “Läsning

  1. Pingback: Rasmus topplista! – Prolympias skolbibliotek

Leave a comment